Målgrupper

Biblioteken vänder sig till alla människor men några grupper är särskilt viktiga att biblioteken uppmärksammar.

Sigrid är ett nyfiket förskolebarn. Hon gillar att leka, spela spel, sjunga och måla och tycker om djur och barnprogram. Och så är det så mysigt när någon vuxen läser sagor. Fredagsmys med familjen, att få klä ut sig till prinsessa och melodifestivalen är höjdpunkter i tillvaron. En tetig lillasyster, olika förbud och att behöva vänta är tråkiga saker. Sigrid drömmer om att få ett eget djur, en egen dator och att bli rik. Att ha en familj som tycker om henne är trots allt det viktigaste i hennes liv. Biblioteket gillar hon för där har hon eget lånekort och får låna själv. Sagostund och barnteater är också kul och att personalen hälsar när hon kommer in. Det hon saknar på bibliotket är ett lekrum, speldatorer och mer kuddar och mys.

Ahmed har inte bott så länge i Sverige. Han är intresserad av det som händer i hans hemland, sport, särskilt fotboll, och musik. Håller just nu på att ta körkort. Politik engagerar honom mycket. Ahmed tycker att det är ganska svårt att lära sig svenska och han gillar inte den svenska byråkratin. Han drömmer om att få ett bra jobb, gärna starta eget företag, och bli accepterad i svenska samhället men också att flytta tillbaka till hemlandet. Det är viktigt att ha en bra familj och sociala kontakter. På biblioteket tycker han det är bra att det finns tidningar på hans språk och datorer med Internet. Det han saknar är flerspråkig personal och fler tidskrifter på hans hemspråk.

Nadja är en bokälskare. Hon gillar litteratur, kultur, mat och vin, musik, konserter och teater. Men det är också viktigt med kläder och mode. Engagemanget för miljö och människorätt och mot djurplågeri är stort. Hon tycker det är bra med ekologisk mat och att det är för mycket sport på tv. Nadja tycker inte om buller, trängsel och ny teknik och drömmer om att få resa jorden runt och leva ett gott liv. Det är viktigt med trygghet och frihet för henne. På biblioteket uppskattar hon atmosfären, det personliga bemötandet och litteraturtips. Det hon skulle vilja ha mer av är sköna sittplatser, fler evenemang och mer personlig kontakt.

Maja är tonåring och försöker hitta sin plats i tillvaron. Det som är viktigt i hennes liv är kompisar, musik, Facebook och fester. Maja gillar inte orättvisor och ojämställdhet. Vad hon ska utbilda sig till och jobba med i framtiden är också frågor som hon brottas med. För mycket regler, tråkiga föräldrar och lärare och åldersgränser är irriterande. Majas drömmar handlar om att vara med i tv, bli berömd och att möta kärleken. Hon vill bli accepterad för den hon är. Det hon uppskattar på biblioteket är böcker, tidningar, datorer, spel och poesicafé. Det är bra att det är gratis och kravlöst där. En tonårshörna, ett billigt fik och fri lånetid saknar hon.

Erik är den digitalt ovane personen. Han tycker om att pyssla med hem och trädgård, ägna tid åt barnbarnen och gillar djur och natur. God mat, intellektuell stimulans och starka familjeband är viktigt. Han är engagerad i olika föreningar, bland annat hembygdsföreningen. Lite irriterande tycker han att det är med alla www-hänvisningar och ringande mobiltelefoner. Att köpa en digitalkamera och lära sig använda den är något han skulle vilja göra, och att åka på någon trevlig charterresa. Erik tycker att biblioteket är ett bra ställe att låna böcker och läsa tidningar på. Han känner alltid sig välkommen men skulle gärna vilja ha lite mer personlig hjälp vid datorn.

Mona har fått lite dålig syn med åren så hon läser gärna storstils- och talböcker. Litteraturen är viktigt för henne. Herrgårdsromaner och oblodiga deckare gillar hon mest. Mona tycker om att pyssla med sina krukväxter och bakar gärna småkakor men är också intresserad av historia, särskilt lokalhistoria. Miljön, matpriser och samhällsfrågor är frågor som engagerar henne. Hon tycker inte om kriminaliteten i samhället, den ökade otryggheten och att allt ska göras via datorn. Mona drömmer om att vinna på postkodlotteriet och hoppas på att få hålla sig frisk. På biblioteket uppskattar hon att det är gratis och lugnt men hon skulle vilja ha ett större utbud av storstilsböcker och lägre hyllor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s